2015’in son işlem gününde, önümüzdeki yıla ilişkin beklentilerin gözden geçirilmesi ile birlikte, uluslararası piyasalarda sakin bir seyir hakim. Petrol varil başına 37 dolara düşerken, dolar kazançlarını korudu. Çin hisse senetleri dalgalı seyrediyor. Japonya, Güney Kore, Tayland, Endonezya ve Filipinler piyasaları ise Noel tatili sebebiyle kapalı.
Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, dün ABD hisse senetlerindeki düşüşün sonrasında yatay seyretti. Avrupa hisse senetleri 2002 yılından bu yana en kötü Aralık ayını geçirdi. Çin’de yabancı yatırımların sayısının azalması ile offshore yuan daha da zayıfladı.
Hem Çin ekonomisindeki yavaşlama, hem de FED’in 2006 yılından beri ilk kez aldığı faiz artırma kararı küresel hisse senetleri üzerinde baskı oluşturdu. 2015 yılında Bloomberg Emtia Endeksi %25 oranında gerilerken; küresel tahviller %0.8, Standard & Poor’s 500 Endeksi ise %0.2 değer kazandı.
Singapur’daki UBS yetkililerinden Kelvin Tay piyasaların durumu ile ilgili olarak şu sözleri söyledi; “Bu yıl oldukça volatil ve zor bir yıldı, zira piyasalar farklı varlık sınıflarından gelen volatilitenin saldırısı altında. Emtia piyasasındaki keskin satışlar Asya döviz piyasasını kötü etkiledi ve bundan özellikle Güneydoğu Asya para birimleri ve hisse senetleri olumsuz etkilendi. Çin ekonomisi 2016 yılında yumuşak iniş yapacak,” dedi.
Burgan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı ve ekonomist Arda Tunca 2016 yılına ilişkin ekonomik beklentilerini açıkladı. Nergis Kasabalı yılın ilk aylarında bir miktar çıkış olabileceğini, yabancı yatırımcıların gelmesinin hemen olmayacağını ve 2016 sonu için endeks hedeflerinin 85 bin – 90 bin arasında olabileceğini ifade etti.
2016 yılındaki gelişmeler için Çin’in en önemli belirleyicilerden biri olduğunu söyleyen Nergis Kasabalı sözlerine şöyle devam etti; “Çin’in ne kadar küçüleceği ve gerçekleştirmeye çalıştığı ekonomik dönüşümünden emtia üreticisi ülkelerin ne ölçüde etkilendiği belirleyici olacak. Gelişen ülkeler için en önemli risklerden biri bu olacak,” şeklinde konuştu.
Ekonomist Arda Tunca ise FED’e ilişkin beklentilerin netlik kazanmasıyla birlikte hisse senedi piyasalarında 2015 yılındakine benzer gelişmelerin yaşanacağını öngörüyor. Döviz konusunda fikir yürüten Tunca, “Dolar 2015’te güçlü getiri sağlayan para birimi oldu. 2016’da bu derece güçlü bir beklentim yok, çünkü fiyatlamaların içerisine FED unsuru bir hayli girmiş durumda. Euro/Dolar’da ise 2016 sonu beklentim 1.03-1.04,” şeklinde konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder