Geçtiğimiz hafta petrol fiyatları öncülüğünde ve dış piyasadaki gelişmelere bağlı olarak dalgalı bir seyir izleyen piyasalar yeni haftada Çin ve ABD cephesinden açıklanacak olan kritik verilerle yön bulacak.
Önceki hafta Cuma günü lokal tarafta sınır bölgesinde insansız hava aracının düşürüldüğü söylemleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faize yönelik açıklamaları ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye’nin not görünümünü düşüreceği yönündeki beklentiler Türk Lirası’nın zayıflamasına neden olurken, ABD 4. çeyrek 2. büyüme rakamlarının yukarı yönlü revize edilmesi doların değer kazanmasına neden oldu. Tüm bu gelişmeler dolar/TL’de hızlı bir yükselişe neden olurken, kur geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 3 seviyelerini test etmişti.
Dış piyasalardaki gelişmelere odaklı seyreden piyasalar yeni haftada önemli makro ekonomik verileri radarına alacak. Salı günü açıklanacak olan Çin PMI verileri piyasalarda sert fiyat hareketlerine neden olabilir. Petrol fiyatlarındaki toparlanmayla piyasalar yarasını sarmaya çalışsa da dünyanın ikinci büyük ekonomisinin daralmaya devam etmesi küresel piyasaların yarasını yeniden kanatabilir. Çin tarafından olumsuz verilerin gelmesi durumunda riskli varlıklardan çıkış ve güvenli liman talebinde artış görebiliriz.
Diğer taraftan piyasaların merakla beklediği ABD tarım dışı istihdam verisi de piyasalar açısından oldukça büyük önem taşıyor. Bilindiği üzere istihdam rakamları Amerika Merkez Bankası FED’in faiz artırım sürecinde rotasını belirleyen önemli makro göstergelerden biri. Cuma günü açıklanacak olan istihdam rakamlarının kalıcı iyileşmeye işaret etmemesi FED’in Mart ayında faiz artıramayacağı beklentilerini daha da güçlendirebilir. Bu durum ise, doların gelişmekte olan para birimleri karşısında değer kaybetmesine ve borsa endekslerinde pozitif havanın hissedilmesine neden olabilir.
Dış piyasada Çin ve ABD tarafındaki veriler beklenirken iç piyasada gözler enflasyon verilerinde olacak. Enflasyon rakamlarının mevsimsel etkilerden dolayı (kışlık mont, kazak gibi ürünlerin satışının azalması) aylık bazda yüzde 1.82’den yüzde 0.30’a düşmesi, yıllık bazda ise yüzde 9.58’den yüzde 9.35’e gerilemesi bekleniyor. Her ne kadar enflasyon rakamlarında düşüş beklense de TCMB’nin yüzde 7.5 olan yıl sonu beklentilerinin oldukça üzerinde bulunduğunu da belirtelim. Enflasyon rakamlarının düşüş göstermesi durumunda Türk Lirası varlıklarında görülecek toparlanmayla birlikte kur olası rekor denemelerinden uzaklaşabilir.
Çin tarafından açıklanacak olan PMI verilerinin olumsuz gerçekleşmesi yaklaşık bir ay önceki seviyesine yükselen dolar/TL kurunu yukarı yönlü destekleyebilir ve 3.00 psikolojik seviyesi üzerinde fiyatlamalar görebiliriz. Yurtiçi tarafta açıklanacak olan verilerin ve jeopolitik gelişmelerin TL’yi desteklememesi ve ABD istihdam rakamlarının olumlu gerçekleşmesi durumunda ise 3.05 seviyesi takip edilecektir. Şayet bu seviyenin aşılmasıyla kurda yeni zirve denemeleri görmek şaşırtıcı olmayacaktır. Ancak iç tarafta verilerin olumlu gerçekleşmesi kurdaki yükselişi frenleyebilir. Ancak kritik destek seviyesi olan 2.95’in altında bir fiyatlama görmediğimiz sürece kurda yükseliş isteği korunacaktır.
Önceki hafta dolardaki yükselişe bağlı olarak gerileyen altın için ise, yeni haftada petrol fiyatlarındaki seyir ve Çin PMI verileri önemli olacaktır. Çin verilerinin beklentileri karşılayamaması durumunda durumunda altına olan talep artabilir. Öte yandan dünyanın en büyük ikinci petrol ithalatçısı olan Çin’den gelecek olası olumsuz veriler petrol fiyatları üzerinde de aşağı yönlü baskının görülmesine neden olabilir. Bu gelişmeden de destek bularak altının kayıplarını telafi etmesi beklenebilir. Teknik fiyatlamalara baktığımızda altının yükselişini sürdürebilmesi için 1253 direncini aşması gerekmektedir. Bu seviyenin aşılması durumunda sarı metalde alımlar hız kazanabilir. Tarihi zirve seviyelerinden dönüş yapan gram altında ise, Türk Lirası’nın ve ons altının seyri önemli olacaktır. 115.00 seviyesi altında bir fiyatlama görmediğimiz sürece değerli metalde yeni rekor denemeleri görebiliriz.
Kaynak: Destek Menkul Değerler Araştırma Departmanı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri; grafik ve sinyaller yatırım danışmanlığı kapsamında değildir ve genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir; Bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kisilerin ugrayabilecegi her türlü zararlardan dolayi Destek Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz. Destek Menkul Değerler A.Ş. nin izni alınmadan bu bilgilerin bir kısmı ya da tamamının kopyası çıkarılamaz, bilgisayar sistemlerine aktarılamaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder