20 Haziran 2017 Salı

Borsadan İki Sıfır Atılması Piyasaları Nasıl Etkiler? (Borsa nasıl oynanır)

Ekonomistlerin değerlendirmelerine göre; borsadan iki sıfır atılması ralliyi tetikleyebilir. Olayın detaylarını hatırlamak adına kısaca özetleyelim. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, geçtiğimiz haftalarda borsanın 100 bini geçmesi halinde iki sıfır atılacağını ve bu konuda gerekli çalışmalara başladıklarını açıklamıştı. 13 Haziran işlem gününde BIST 100 endeksi 100 bini aşarak tarihinin en yüksek seviyesini görmüştü.

100 bin hedefinin görülmesinden sonra, iki sıfır atılması için acelelerinin olmadığını belirten Başkan Karadağ, bu değişikliğin birkaç gün içerisinde olmasının mümkün olmadığını ve üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Borsadan iki sıfır atılma fikri aslında 20 yıl öncesinde de gündeme gelmişti. Hatta geçtiğimiz yıllarda aynı girişim BIST 30 endeksi için de düşünüldü. Şu anda ise analistler bu değişikliğin piyasayı nasıl etkileyeceğini değerlendiriyor.

Analistler, Türkiye hisse senedi piyasasında, gösterge endeksten iki sıfır silinmesinin, yerel hisse senetlerinde yükseliş etkisi yaratacağını öngörüyor. Tarihi rakamlara göre yapılan bu tahminler, yatırımcıların elinde daha az sayının olmasının endeksteki ralliyi artıracağı yönünde.

Borsanın tarihine şöyle bir baktığımızda; 1997 yılında da böyle bir işlem yapıldığını görüyoruz. Endeks bu olaya bir sonraki ay %64’lük bir yükselişle ve yıl boyunca da piyasa değerinin üç katı değer kazancıyla cevap vermişti. Bu nedenle ekonomi uzmanları, 13 Haziran’da borsanın günü 6 haneli rakamla yani 100.000’i geçerek kapatması üzerine alınan kararın, olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyor.

Borsa Yeniden 99 Binin Üzerinde

Borsa İstanbul’da işlem gören BIST 100 endeksi haftaya yükselişle, 98.735 puandan başlamıştı. Aynı yükselişi devam ettiren endeks bugün de %0,34’lük bir artışla başladı. Salı gününü 99.665 puandan açan endeks, saat 10:15 itibariyle 99.822 seviyesine yükseldi.

Açılışta en fazla yükselen %0,64 ile metal eşya makine olurken, bütün sektör endeksleri kazandırdı. Dün günü 99.332 puandan tamamlayan endeksteki yükseliş iştahı bugün de devam etti ve açılışta toplamda 333.56 puanlık bir artış gerçekleşti.

Piyasalar dün New York FED Başkanı William Dudley’in açıklamalarına odaklanmıştı. Dudley’in ABD ekonomisine yönelik pozitif açıklamaları, piyasa üzerinde olumlu etki yarattı.

Bu hafta yurt içi gündemi ve veri akışı oldukça sakin. Yurt dışında ise Avro Bölgesi ve ABD cari işlemler dengesi verileri izlenecek. Yine FED yetkililerin hafta boyunca yapacağı konuşmalar da piyasaların yakından takip ettiği konular arasında yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder