Küresel çapta büyük etki yaratan Çin’in dün satış dalgasının ardından, bugün önemli bir söylenti ortaya atıldı. Kaynaklara göre; dün 590 milyar dolarlık erimenin ardından Çin’in hisse senedi piyasasına müdahale ettiği ifade ediliyor.
Bugün çok önemli bir iddia ortaya atılmış durumda. Söylentiler doğrultusunda, Çin sert düşüşler yaşayan hisse senedi piyasasına destek sağlamak için harekete geçiyor. CSI 300 Endeksi’nde dün işlemlerin durdurulmasına kadar varan %7 oranın düşüş yaşanmasıyla birlikte hükümet fonlarının lokal hisse senetlerinde alım yaptığını söylenmekte. Söylentiler doğrultusunda Çin Menkul Kıymetler Düzenleyici Komisyonu, borsalardan sözel olarak büyük hissedarlara 6 ay süre ile satış yasağının getirildiği kote şirketlere, bu yasağın 8 Ocak itibariyle de devam ettirileceğini bildirmesini şart koşmakta.
Daha önceleri Çin piyasalarında yaşanan satış dalgasının kaybı 5 trilyon dolar olarak açıklanmıştı. Büyük hissedarlara satış yasağı tam bu noktada, dalgalanmanın zirveye ulaştığı Temmuz ayında yürürlüğe girmişti. Beklentiler ise yasağın satışları kısaltmaya yönelik yeni kurallar getirilene kadar devam edileceği yönünde. Söylentiler doğrultusunda borsaya kote şirketler, satışların durdurulmasında istekli olduklarına yönelik açıklamalar yapmaya cesaretlendirilmekteler.
Bilindiği üzere Çin ekonomisinde işler istenildiği gibi gitmemekte. Negatif yönlü seyirler izleyen Çin ekonomisi, kayıplarını art arda genişletmekte. Politika yapıcalar yaz döneminde satış dalgasının ardından daha önceleri görülmemiş olan tedbirleri uygulamaya sokmuşlardı. Bu adımların atılmasının arkasında yatan neden ise Çin piyasalarının tarihinin en kötü başlangıcının etkisi ile hisse senetlerinin değerinde büyük çapta erimeye yol açan 590 milyar dolarlık kayıp ile satış dalgasının ardından bir kere daha harekete geçildiğini göstermekte.
Yetkililer Çin piyasasının 1990 yılından beri ilk kez en zayıf büyümeyi göstermeye hazırlanmasını tehdit unsuru olarak görmekteler. Eğer süreç beklentiler dahilinde devam ederse, ekonomiye olan güven daha da sarsılabilir. Yetkililer böylesine bir durumun yaşanmaması için piyasa volatilitesini gidermek için büyük çaba sarf etmekteler.
Borsa İstanbul tarafında ise durum şöyle seyretmekte;
Yılın ilk işlem gününe negatif bir yönde başlangıç yapan BİST, güne %0.76 yükselişle başladı.
Asya borsalarındaki sert düşüşler küresel çapta bir etki yaratmıştı. BİST bu etki ile yılın ilk işlem gününe negatif yönde başlamıştı. Ayrıca dün TÜİK tarafından açıklanan 2015 yılı enflasyon oranlarının beklentilerin üzerinde yükselmesi ile satış baskısının arttığı açıkça görüldü. Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerilim, Asya piyasalarının etkileri ve en son da açıklanan enflasyon rakamları sonucunda, Dolar/TL 2,97 seviyelerine tırmanmıştı. BIST endeksi ise gün içinde 69.880,43 puanı görmüştü. Ancak BIST günü yüzde 1,69 azalışla 70.518,35 puandan tamamladı.
BIST 100 endeksi, yılın ikinci gününde önceki kapanışa göre 537,17 puan artarken, bankacılık endeksi %0.72, holding endeksi %0.65 yükseldi. Açılışta en fazla kazandıran sektör endeksi %1.24 ile “spor” oldu. Değer kaybeden tek sektör endeksi ise %0.12 ile “menkul kıymet yatırım ortaklığı” oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder