Tarım dışı istihdam nasıl geldi?
Enflasyon çift haneyi görür mü?
FED bu ay faizleri arttırır mı?
İşsizlik başvurularında azalma var mı?
…
Bunlar gibi daha birçok soru… Finansal piyasaları yakından takip eden herkes için, işte bu soruların cevabı çok önemlidir. Bazen araba kullanırken, bazen sabah uyandığında ya da yemek yerken… Peki neden önemli bu sorular? Açıklanacağı gün ve saati önceden belli olan bu veriler ”temel analiz” olarak adlandırılmakta ve piyasaya direkt olarak etki etmektedir. Beklenildiğinden çok farklı açıklanan bir ekonomik verinin döviz kurları üzerindeki etkisi çok sert olabilir. Beklenene yakın açıklanan verinin etkisi ise daha sınırlı kalmaktadır.
Temel analizin önemini bilen yatırımcılar, ilgilendikleri para biriminin ait olduğu ülkelerden gelecek verileri takip ederek işlemlerini gerçekleştirirler. Şimdi, insanların aklını bir şekilde meşgul eden bu verilerin en önemlilerine ve piyasaya olan etkilerine bakalım.
-Tarım Dışı İstihdam
Her ayın ilk Cuma günü TSİ ile 15:30’da açıklanan ve piyasaya en çok hareket getiren verilerin başında gelmektedir. Tarım sektörü ve kamu çalışanları ayrı tutularak, aylık ücretli çalışanların sayısını göstermektedir. Açıklanan rakamlar ABD ekonomisi ile ilgili önemli fikirler vermektedir. Çalışan insan sayısındaki artışın ekonomiyi olumlu etkilediği düşünülerek Amerikan dolarına değer kazandırmaktadır. Tam tersi bir durumda Amerikan dolarının değer kaybedebileceğini söyleyebiliriz.
-İşsizlik Oranı
İş bulamayan kişilerin toplam iş gücüne oranını gösteren ve ülke ekonomisi hakkında uzun vadeli fikirler verebilen önemli verilerdendir. Merkez Bankaları işsizliği azaltmaya yönelik kararlar aldığından dolayı, açıklanan veri bu kararlar üzerinde etkili olmaktadır. İşsizlik oranının beklenenden düşük gelmesi iyi olarak algılanmakta ve ülke para birine olumlu etki yapmaktadır.
-Gayri Safi Yurtiçi Hasıla
Ülke sınırları içinde, belirli bir zamanda üretilen mal ve hizmetlerin değerini ifade etmektedir. Açıklanan veriye göre ülke ekonomisiyle üzerinde büyüme ya da daralma ilgili yorumlar yapılabilir. Açıklanan verinin yüksek gelmesi, ülke ekonomisinin büyüdüğünü gösterir ve ülke para birimine olumlu etki yapabilir. Tersi durumda ise ekonomik büyümede yavaşlama ve resesyon riskini ortaya çıkardığı için para birimi üzeerinde olumsuz etkileri olabilir.
-Enflasyon: ÜFE-TÜFE
Birçok kişinin problemidir aslında bu kavram… İnsanlar bunu kendi aralarında “hayat pahalılığı” diye adlandırıyor. Enflasyon mal ve hizmet fiyatlarının sürekli ve hızlı bir şekilde yükselmesine denir. Belirli bir zaman diliminde, ülke sınırları içerisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endekslerine TÜFE ve ÜFE adı verilir.
FED-FOMC Açıklamalar
Amerika Merkez Bankası FED’in (Federal Reserve Bank) açıklamaları, başta Amerikan Doları olmak üzere, tüm para birimleri ve emtialar üzerinde etki oluşturabilen, piyasadaki önemli verilerdendir. FOMC (The Federal Open Market Commitee, ABD Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi) tarafından yayımlanan bu açıklamalar, ABD ekonomisinin gidişatı, FOMC üyelerinin ekonomik görünüme bakış açıları ve olası faiz kararlarıyla ilgili bilgiler vererek piyasada yoğun bir hareketliliğe sebep olmaktadır. Yılda 8 kez toplanan kurulun yapmış olduğu açıklamalarda mevcut ABD ekonomisine dair ve gelecekteki durumla ilgili olumlu yorumları Amerikan Dolarına değer kazandırabileceği gibi bütün para birimleri üzerinde olumlu/olumsuz etki yapabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder