Üçgen formasyonları
Fiyat hareketleri bazen grafiksel olarak bazı figürleri andırabilirler.
Üçgen formasyonlar üç gurupta kategorize edilir:
a-)Simetrik üçgen formasyonu
b-)Alçalan üçgen formasyonu
c-)Yükselen üçgen formasyonu
a-) Simetrik üçgen formasyonu:
Trendin yönünü saptamak için formasyonun bitimi beklenmelidir. Çoğu zaman, çizgilerden birinin yüksek hacimle kırılması sonucunda formasyonun bittiği ve kırılıșa paralel bir trendin olușması beklenir. Fakat, çizginin düșük hacimle kırılması halinde, trendin yönünü saptamak için üç günlük teyit süresi göze alınmalı ve beklenmelidir.Bu üç günlük süre zarfında, çizginin kırıldığı yönde bir fiyat değişimi olması halinde trendin yönü saptanmış olur.
b-)Alçalan üçgen formasyonu:
Bir paritede alçalan üçgen formasyonunun görülmesi, talebin ve fiyatın düșme sürekliliğinde olduğunu ortaya koyar. Bu sebeble, çoğu zaman formasyon düşüş ile sonlanır. Alçalan üçgen formasyonunun sonuçlanmasından sonra ki düșüș trendinde, üçgenin yüksekliği oranında mesafe așağıda, genellikle kuvvetli destekler olușur.
c-)Yükselen üçgen formasyonu:
Bu formasyonda, doruk dirençlerin kırılamamıș olmasına rağmen, düșüș değişimlerinin zayıflıyor olması alıcıların arttığı, satıcıların azaldığını göstermektedir. Bu formasyonda, diğer üçgen formasyonlarından farklı olarak üçgenin tabanı, grafiğin sol tarafına bakmaktadır ve yine diğer üçgen formasyonlarına benzer olarak çizgilerden birinin kırılması, formasyonun bittiği anlamına gelir. Üçgenin yüksekliği oranında mesafe minimum hedeftir ve bu seviyelerde kuvvetli dirençler olușabilir.
BAYRAK VE FLAMA FORMASYONLARI
Bayrak formasyonları:
Bu formasyon çoğu zaman trendlerin ortalarında önümüze çıkar. Bu formasyonda trendin yavașladığı fakat tekrar aynı hızda sürebileceği olarak algılanabilir.Yükselen trendlerde görülen bayrak formasyonlarında, üst çizginin yüksek ișlem hacmiyle kırılması durumunda yükselen trendin devam etmesi beklenir. Düșüș trendlerinde görülen bayrak formasyonları ise çoğu zaman daha kısa süre içerisinde olușmaktadır. Düșüș trendlerinde olușan bayrak formasyonlarında da alt çizgi kırılırken ișlem hacmi yükselir.
Flama formasyonları:
Flama formasyonları biçim yönünden simetrik üçgen formasyonlarına benzemektedir. Bu sebeple de çok karıștırılmaktadır. İki formasyon arasındaki asıl fark flama formasyonu öncesinde sert bir hareketin oluşmasıdır. Esasen bu ani hareketin olușturduğu göndere benzeyen șekil kolayca algılanabilir.
Hatice Tuğrul
IşıkFX Finansal Analisti
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder