10 Ağustos 2016 Çarşamba

Para Birimimiz Olan “Lira” Adını Nereden Almıştır?

Günlük alanda kullandığımız “ Türk lirası” adını nereden alıyor dersiniz? Bu yazıda sizler için dünyada kullanılmış olan ve hala kullanılan para birimlerinin kökenini araştırdık. Dolar, Lira, Yen ve daha fazlasının isim kökenini merak ediyorsanız bu yazı tam size göre!

Günlük alanda kullandığımız “ Türk lirası” adını nereden alıyor dersiniz? Bu yazıda sizler için dünyada kullanılmış olan ve hala kullanılan para birimlerinin kökenini araştırdık. Dolar, Lira, Yen ve daha fazlasının isim kökenini merak ediyorsanız, bu yazıda merakınızı giderebilirsiniz.

 

Dolar
dolar

 

 

 

 

 

 

 

 

Dolar dünyanın en sık kullanılan döviz çeşididir. ABD, Avustralya, Kanada, Fiji, Yeni Zelanda ve Singapur gibi birçok ülke Dolar’ı kullanmaktadır.

Flamanca ya da Almanca (Low German) kökenli bir kelime olduğu varsayılan “joachimsthal”, bir zamanlar gümüş madeni olan Joachim’in Vadisi olarak adlandırılıyordu. Bu madende basılan paralar daha sonra “joachimsthaler” olarak anılmaya başlandı. En sonundaysa “thaler” isminden, dolar’a evrilerek günümüze kadar geldi. Özetle dolar adını zamanında madeniyle ünlü bir bölgeden almıştır.

 

Peso
peso

 

 

 

 

 

 

İspanya kökenli bir para birimi olan Peso adını doğrudan,  İspanyolca’da “ağırlık” anlamına gelen “Peso” kelimesinden almıştır.

 

Lira
TL

 

 

 

 

 

 

 

 

İtalyan(eski) ve Türk para birimi olan “Lira” adını Latince’de “libra” olarak geçen ve anlamı da libre(yarım kilogramlık ağırlık ölçüsü) olan kelimeden almıştır.

 

Mark

mark

 

 

 

 

 

 

 

 

Hem Fin Markı hem de Euro’dan önce Almanya’nın resmi para birimi olan Mark, adını bir zamanların ağırlık biriminden almıştır.

 

Riyal

riyal

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Umman ve İran’ın resmi para birimi olan Riyal, Latince kelime olan “Regalis”ten gelmektedir ve anlamı “kraliyet”tir. Katar, Suudi Arabistan ve Yemen’in de para birimleri riyaldir. Aynı zamanda İspanya Euro’dan önce Riyal’ı kullanmıştır.

 

Rand

rand

 

 

 

 

 

 

 

 

Rand, “Güney Afrika Parası” anlamına gelmektedir. Aynı Dolar gibi, kökeni bir bölgeye dayanan Rand da adını altın bakımından zengin olan Güney Afrika bölgesi Witwatersrand’dan (Almanca) almaktadır.

 

Çin Yuanı, Japon Yeni ve Kore Wonu

cin-japon-kore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çin Yuanı, Japon Yeni ve Kore Wonu adını Çince “圓” olarak yazılan ve anlamı yuvarlak ya da yuvarlak para olan kelimeden almıştır.

 

Kron

kron

Birçok İskandinav ülkesinin kullandığı Kron, Latince’de “corona” olarak geçen ve anlamı taç(kraliyet) olan kelimeden türemiştir. İsveç, Norveç, Danimarka, İzlanda ve Estonya’nın(Estonya şu anda Euro kullanmaktadır) kullandığı Kron’un kökeni de aynı Latince kelimeye dayanmaktadır.

 

Dinar

urdun-dinari

 

 

 

 

 

 

 

 

Ürdün, Cezayir, Sırbistan ve Kuveyt’in para birimleri Dinar’dır. Açıkça belli oluyor ki Dinar, Antik Roma’da gümüş para olarak kullanılan ve Latince’de “denarius” olan kelimenin kısaltmasıdır.

 

Rupi

rupi

 

 

 

 

 

 

 

 

Hindistan, Pakistan ve Endonezya’nın resmi patra birimi olan Rupi, Sanskritçe’de (Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İran koluna bağlı en eski belgeli dili) işlenmiş gümüş anlamına gelen “rupya” kelimesinden gelmektedir.

 

Pound

pound

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İngiliz Poundu, anlamı “ağırlık” olan Latince “poundus” kelimesinden türemiştir. Aynı zamanda Mısır, Lübnan, Güney Sudan, Sudan ve Suriye de para birimlerine “pound” demektedir.

 

Ruble

Ruble

 

 

 

 

 

 

 

 

Rusya ve Belarus’un resmi para birimi olan Ruble, adını gümüşün ağırlık ölçüsünden alır.

 

Zloti

Zloty

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zloti, Polonya dilinde “altın” anlamına gelmektedir ve para birimleri de adını doğrudan bu kelimeden almıştır.

 

Forint

forint

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Macaristan’ın para birimi olan Forint, adını İtalyanca bir kelime olan ve zamanında üzerinde damgalı bir çiçek figürü olan Floransa’nın altın parası “fiorino,”(çiçek) kelimesinden almıştır.

 

Ringit

ringit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eski zamanlarda paralar, yuvarlak ve pürüzsüz olarak değerli metallerin içine basılmaya başlandığında hırsızlar ve kaçakçılar bu paraların kenarlarını ufak ufak keserek yeni demir paralar oluşturuyordu. Bununla mücadele etmek içinse ülkeler, paraları pürüzlü bir yüzey olacak şekilde basmaya başladı. Malezya dilinde “pürüzlü” anlamına gelen “ringgit” ise daha sonra bu ülkenin resmi para biriminin adı oldu.

Sonrası Para Birimimiz Olan “Lira” Adını Nereden Almıştır? Atig Blog ilk ortaya çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder