ABD perakende satışları ve TÜFE verileri açıklandı. Nisan ayında beklenenden fazla çıkan veriler başta dolar olmak üzere tüm para birimleri üzerinde etkili oldu. Detaylar haberimizin devamında…
ABD Ticaret Bakanlığından açıklanan ekonomik verilere göre, perakende satışların Nisan ayında güçlendiği bildirildi. Uzmanların % 0.6 olarak beklediği ABD perakende satışları, geçtiğimiz ay %0.4’lük bir artış gösterdi. Bu artışın Nisan ve Haziran aylarındaki dönemdeki büyümeye de faydası olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan bu artış oranının en az %0.5 olması bekleniyordu. Uzmanların beklentisi otomobil piyasası hariç, diğer tüm kategoride %0.3 dolaylarında oldu. 13 perakende kategorisinden, 9 tanesinde artış gerçekleşti. Bakalım uzmanların önümüzdeki dönemler için tahminleri ne derece tutacak?
Gelelim, bu verilerin dolar cephesini nasıl etkilediğine. Güne 3.59‘dan start veren dolar ABD’den gelen perakende ve TÜFE verileri sonrasında düşüşe geçti. ABD perakende satış verilerinin güçlenmesi haberinin ardından sabah saatlerinde 3.56 seviyesine kadar gerileyen dolar, öğle saatlerinde biraz toparlansa da yeniden 3.5677 seviyesine geriledi.
Öte yandan ABD Doları, Nisan ayında perakende satışlarının yüksek olması ve FED’in faiz artırımına devam etmesi yönde beklenen veriler öncesinde son 5 ayın en iyi haftalık performansını gerekleştirdi. Dolar G10 ülke para birimlerinin çoğunun karşısında değer kazandı. Bu güçlenmede tarım dışı istihdam ve üretici fiyatlarının, beklenen değerlerden daha yüksek çıkmasının etkisi büyük oldu.
FED’in faiz artırımına gidip gitmeyeceği konusuna da şöyle bir bakacak olursak; Cleveland FED Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin kademeli sıkılaştırma politikasını garantilediğini söylüyor. Boston FED Başkanı Eric Rosengren ise, bu yıl içerisinde üç defadan da fazla faiz artırımı olacağının sinyallerini verdi.
Tokyo’daki Mitsubishi UFJ Stanley Securities Co. baş döviz stratejisti Daisaku Ueno‘ya göre; ABD’nin para birimi olan dolar düşüş süreçlerinde destek buluyor ve hafta başından bu yana iyi bir seyir izliyor. Ueno ayrıca, eğer FED’den faiz artışına dair somut sinyaller alınırsa, doların uzun vadede yukarı yönlü bir hareket izleyeceğini sözlerine ekledi.
Doların 10 önemli para birimi karşısındaki seyrini takip eden, Bloomberg Dolar Spot Endeksi‘nde bugün çok fazla bir değişiklik olmazken, gelişen ülkelerin para birimleri dolar karşısında güçlenmeye başladı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi 16 Aralık haftasından bu yana en iyi haftalık performansını gösterdi. Endeks bu hafta %0.7’lik bir artış sergiledi.
Gelişen ülkelerin para birimlerine şöyle bir göz attığımızda, hemen hepsinde okların yukarı yönde olduğunu görüyoruz. Yabancı fonlar bu hafta 773 milyon dolarlık tahvil, 548 milyon dolarlık da hisse senedi aldı. KOSPI Endeksi %0.4 kadar gerilerken, Şanghay Borsası %0.3 oranında yükselme gösterdi. Aynı şekilde Hang Seng Endeksinde de artış oldu. Çin’in para birimi yuan cephesinde durum pek değişmezken, Malezya ringiti yükselişe geçti. Malezya Merkez Bankası, faiz oranını %3’te sabit tuttuğunu bildirdi.
Taylan bahtı ve Endonezya rupisi de güçlenen para birimleri arasında. Elde edilen verilere göre bu hafta küresel piyasada, 8.6 milyar baht değerinde tahvil, 98.4 milyon dolar değerinde hisse senedi alındı. Endonezya rupisi %0.7, Tayvan doları %0.1 oranında bir artış gösterdi. Filipin pesosu da ikinci haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder