12 Ekim 2016 Çarşamba

2016 Ağustos Cari Açık Verileri Öncesi BIST Yükselişe Geçti (Borsa nasıl oynanır)

2016 Ağustos Cari Açık Verileri Öncesi BIST Yükselişe GeçtiBorsa İstanbul haftanın üçüncü işlem gününde yönünü yukarı çevirerek, yükselişe geçmeyi başardı. Peki, Borsa İstanbul’un yükselişe geçmesindeki neden neydi? Borsa İstanbul’un bugünkü seyri ve tüm merak edilenler haberimizin devamında;

Borsa İstanbul haftanın başından bu yana yaşadığı değer kayıplarına son vererek, haftanın üçüncü işlem gününde yükselişe geçmeyi başardı. Hatırlanacağı üzere geçen günkü işlemlerde Borsa İstanbul, Türk lirasında görülen değer kayıplarının baskısı altında kalmış ve düşüşe geçmişti. ABD Merkez Bankası’nın (FED) yıl bitmeden faiz artırımına gideceğine yönelik beklentilerin giderek artması, doların küresel piyasalarda önemli kazanımlar gerçekleştirmesine neden oluyor. Yaşanan bu gelişmelere bağlı olarak Dolar/TL dünkü işlemlerde 3,08 seviyelerine kadar yükselmiş ve bu seviyelerde dalgalı bir seyir izlemeye başlamıştı. Böylelikle Borsa İstanbul’da değer kayıpları görülmüştü. Borsa İstanbul günü yüzde 0,25 kayıpla 77,643 puan seviyesinden tamamlamıştı. Borsa İstanbul’un dünkü seyrini detaylı olarak bu yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Borsa İstanbul’un bugünkü işlemlere yükselişle başlamasının iki nedeni bulunmakta. Bunlar; ABD Başkan Adayı Hillary Clinton’un yapılan anketler sonrası Trump’ın 9 puan önünde olması ve Dolar/TL paritesinde aşağı yönlü hareketlerin görülmeye başlaması. Bilindiği üzere iki gün önce ABD’de başkan adayları, ikinci münazaralarını gerçekleştirmişlerdi. Tıpkı ilk münazarada olduğu gibi Clinton, yine galip görüldü ve piyasalar bu gelişmeden pozitif yönde etkilendi. Dolar/TL ise bugünkü işlemlerde, 3,08 seviyesinden 3,07 seviyelerine geriledi. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Borsa İstanbul bugünkü işlemlere yüzde 0,33 oranında yükselişle 77,903 seviyesinden başlangıç gerçekleştirdi.

Gün içerisinde hangi veriler takip edilecek?

Haftanın üçüncü işlem gününde piyasalar iki önemli veriyi izleyecek. Yurt içinde Ağustos ayına ilişkin cari açık verileri açıklanacak. Beklentiler, cari açığın 1,40 milyar dolar olarak gerçekleşmesi yönünde. Küresel piyasalar ise bugün FED’in Eylül ayına ilişkin toplantısının tutanaklarına bakacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder