28 Ekim 2016 Cuma

Dolar/TL’deki 3.1155’lik Rekorun Baskısıyla BIST Düşüşe Geçti (Borsa nasıl oynanır)

Dolar/TL’deki 3.1155’lik Rekorun Baskısıyla BIST Düşüşe GeçtiBorsa İstanbul, günün erken saatlerinde Dolar/TL paritesinin 3.1155 seviyesine yükselerek yeni bir rekor kırmasının ardından düşüşe geçti. Dolar baskısıyla düşüşe geçen Borsa İstanbul’da yaşanan tüm gelişmeler ve merak edilenler haberimizin devamında;

Hatırlanacağı üzere Borsa İstanbul, dünkü işlemlere yatay bir başlangıç gerçekleştirmişti. Borsa İstanbul’un güne yatay başlamasındaki temel neden ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2016 yılsonu enflasyon raporu toplantısı öncesi piyasanın bekle – gör pozisyonunda olmasıydı. Toplantı öncesi Başkan Murat Çetinkaya’nın açıklamaları merakla bekleniyordu. Bu doğrultuda BIST güne 79.343 puan seviyesinden başlangıç gerçekleştirmişti. Borsa İstanbul’un dünkü seyrini detaylı olarak bu yazımızda bulabilirsiniz.

Haftanın son işlem gününe ise Borsa İstanbul kayıplarla başlangıç gerçekleştirdi. Borsa İstanbul’un güne düşüşle başlamasındaki temel neden ise Dolar/TL paritesinin seyriydi. Dün ABD’de açıklanan askıdaki konut satışları verisinin, ekonomistlerin beklentilerinden iyi gelmesiyle ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına gideceğine yönelik algı kuvvetlenmiş oldu. Bu doğrultuda dolar, küresel çapta kazanımlara başladı. Türk lirası ise dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu ve günün erken saatlerinde Dolar/TL paritesi 3.1155 seviyesine kadar yükselerek rekor tazeledi. Yaşanan bu gelişmenin ardından Borsa İstanbul haftanın son işlem gününe yüzde 0.19 düşüşle 78.593 puan seviyesinden başlangıç gerçekleştirdi.

Çetinkaya ne dedi?

Dün gerçekleşen TCMB’nin 2016 yılsonu enflasyon raporu toplantısında konuşan Çetinkaya; sadeleşmenin artık büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Finansal koşulların sıklığının ve maliyet unsurlarındaki gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkilerinin dikkatle incelendiğini belirten Çetinkaya, bu doğrultuda Ekim toplantısında faiz artırımının pas geçildiğini dile getirdi. Açıklamalarının devamında ise Çetinkaya, son aylarda tüketici kredilerinde ciddi toparlanmaların görülmeye başladığını ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder