5 Ekim 2016 Çarşamba

Borsa Tarihinin En Büyük Vurgunu mu Gerçekleşiyor? (Borsa nasıl oynanır)

Borsa Tarihinin En Büyük Vurgunu mu Gerçekleşiyor?Temapol hisselerinde, ortakların satış açıklamalarına rağmen defter değeri 1,30 lira olan hisseler, 14 lira seviyesine kadar yükseldi. Borsa tarihinin en büyük vurgunu olarak adlandırılan gelişmenin tüm detayları haberimizde;

Son dönemde borsada oldukça hareketli dakikalar yaşanıyor. 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin ardından hareketlenen borsada birçok hisse, tahminlerin de üzerinde yukarı yönlü grafik çiziyor. Bu hisselerin başında ise Temapol Polimer Plastik hisseleri (TMPOL) yer alıyor. Defter değeri 1.30 lira olan hisseler, geçen günkü kapanışta 14 lira seviyesine kadar yükselmiş durumda. Üstelik bu yükseliş, ortakların 1 milyon 400 bin liralık satış yapacağını açıklamalarına rağmen sürüyor.

Bilindiği üzere Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), iki aydır toplanmıyor. Bu iki aylık süreç içerisinde birçok hissede sert fiyat hareketleri yaşanıyor. Özellikle SPK’nın bir işlem yapmayacağına dair boşluk nedeniyle, bazı patronlar hisselerini satmak üzere gizli anlaşmalar yapıyorlar. Geçen gün Temapol Polimer Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ahmet Samancı yaptığı açıklamada; 350 bin nominal değerli payların bir yıl içerisinde satışını planladığını ifade etti. Burada dikkat çeken husus ise satışı açıklanan hisselerin fiyatında düşüş yaşanmaması oldu. Temapol Polimer hisseleri, geçen günkü işlemlerde yüzde 1,94 oranında değer kazandı ve 13,66 lira oldu.

Ortaklar hisse satıyor

Geçen gün beş ortak, MKK’ya hisselerini satmak için başvuruda bulundular. Yapılan açıklamaya göre; Tevfik Gemici 490 bin lira nominal değerli, İbrahim Ahmet Samancı 350 bin lira nominal değerli, Hasan Ahmet Eskici 175 bin lira nominal değerli, Mehmet Gemici 210 bin lira nominal değerli, Mustafa Uğur Eskici ise 175 bin lira nominal değerli olmak üzere toplam 1 milyon 400 bin lira nominal değerli payları satacağını açıkladılar. Böylelikle yakın bir zaman içerisinde bu hisselerin borsada satılacağı tescil edilmiş oldu.

Patronlar anlaştı iddiası!

Haberimizin girişinde de belirttiğimiz üzere, Temapol hisselerinin defter değeri 1,30 lira seviyesinde. Ancak kısa süre içerisinde bu hisseler 14 liraya kadar yükselmiş durumda. Geçen gün gelen satış açıklamalarına rağmen, hisselerin yukarı yönlü hareket etmesi ise bir hayli dikkat çekici. Bu noktada kulislerde yeni bir iddia dolaşmakta. Ancak iddialara göre; patronlar bu hisselerin piyasaya sürülmesi için 3 lira seviyesinden anlaşma gerçekleştirdiler. Yani, 3 liranın üzeri fiyattan yapılan satışlar, hissede işlem yapanların ceplerini dolduracak.

İşlemler “InvestAZ” ile yapılıyor

Borsa tarihinin en büyük vurgunu olarak gösterilen hisse satışıyla ilgili aracı kurumun InvestAZ olduğu belirtiliyor. Geçen günkü satış haberinin ardından bile InvesetAZ aracılığıyla işlemlerin gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Ortakların geçen gün belirttikleri 1 milyon 400 bin lotluk satışı kendilerinin mi yapacakları henüz netleşmiş değil. İddialara göre bu satışı, Yusuf Teker yapacak. Bilindiği üzere Teker, manipülasyon suçundan hala yargılanıyor.

SPK’daki boşluk kullanılıyor

FETÖ mensuplarının, Borsa İstanbul, BDDK gibi kritik noktalara kadar sızdığı biliniyor. OHAL süreci içerisinde SPK, özellikle bu yapılanmanın sızdığı noktalar üzerinde çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalardan doğan boşluk ise tam da bu noktada önem kazanıyor. Patronlar, tüm ilginin FETÖ operasyonlarına çevrildiği günlerde, fiktif işlemler yapıyor ve borsa tarihinin en büyük vurgununu gerçekleştiriyorlar.

Finansör kim?

Kulislerde dolaşan en büyük iddia ise finansörlerle ilgili. Tarihin en büyük vurgununun finansörünün Ali Çetin Şener olduğu ifade ediliyor. Hatırlanacağı üzere 2011 yılında borsada 100 milyon liralık vurgun yapılacağı iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturmalarda, Ali Çetin Şener’in adı geçiyordu. Şener konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, Temapol hisselerinin yüzde 5’inden fazlasına sahip olduğunu ifade etmişti.

İddialara göre, Şener’in şoförü adına InvestAZ’de hesap açılmış. Açılan bu hesapla da işlemler yürütülüyor. Henüz bu iddiaların tamamı doğrulanmış değil, ancak konuyla ilgili olarak hummalı bir çalışmanın yürütüldüğü biliniyor. Kısa süre içerisinde SPK’nın da borsa tarihinin en büyük vurgunu olarak adlandırılan bu konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder