13 Ekim 2016 Perşembe

FED’in 2016 Eylül Toplantısı Tutanakları ABD Hisselerini Nasıl Etkiledi? (Borsa nasıl oynanır)

FED’in 2016 Eylül Toplantısı Tutanakları ABD Hisselerini Nasıl Etkiledi?Bugün açıklanan ABD Merkez Bankası’nın (FED) Eylül ayına ilişkin toplantısının tutanakları, ABD hisse senetlerini hangi yönde etkiledi? ABD hisse senetlerinde yaşanan gelişmeler ve merak edilenler haberimizde;

ABD hisse senetleri, haftanın dördüncü işlem gününde yönünü yukarıya çevirerek tırmanışa geçmeyi başardı. ABD hisse senetlerinde görülen yükselişlerin temel nedeni ise bugün açıklanan ABD Merkez Bankası’nın (FED) Eylül ayına ilişkin toplantısının tutanaklarıydı. Piyasalar, tutanakları büyük bir merakla bekliyorlardı. Bu durumun temel nedeni ise FED’in faiz artırımı politikasına ilişkin ipuçlarının görülmesi yönündeki beklentiydi. Bilindiği üzere FED, yılın başından bu yana gerçekleştirdiği toplantıların tamamında faizleri sabit tutuyor. Eylül ayındaki toplantıda da FED, faizleri yüzde 0,25 ile 0,50 aralığında sabit tutma kararı almışlardı.

Tutanaklarda açıklanan en önemli bilgi; FED üyelerinden bazılarının faiz artırımı istemesi oldu. Bu doğrultuda FED, Eylül ayı toplantısında faizleri sabit tutma kararını kıl payı almış oldu. Üyeler yaptıkları değerlendirmelerde; faiz artırımı için uygun şartların oluştuğunu belirterek, faiz artırımını uzun süre pas tutmanın ekonomik büyümeyi negatif yönde etkileyeceğini dile getiriyorlar.

FED’in faiz artırımına gideceğine ilişkin ipuçlarının artmasının ardından ABD hisse senetleri haftanın dördüncü işlem gününde önemli kazanımlar elde etmeyi başardı. ABD’nin gösterge endeksi olan S&P 500 Endeksi bugünkü işlemlerde yüzde 0,1 oranında değer kazandı ve New York saati ile 16.00’da 2,139.30 seviyesine kadar yükseldi. Hatırlanacağı üzere endeks, geçen günkü işlemlerde kötü kar sonuçlarının baskısı altında kalarak aylık bazda en sert düşüşünü gerçekleştirmişti.

Boston’da Columbia Threadneedle Investments Başkan yardımcısı Melda Mergen, ABD hisse senetlerinde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak görüş bildirdi. Mergen yaptığı değerlendirmede; tutanakların açıklanmasıyla birlikte, FED’in faiz artırımına gideceğine ilişkin ipuçlarının giderek arttığını söyledi. Açıklamalarının devamında ise Mergen, faiz algısının giderek kuvvetlendiği ortam içerisinde ABD hisse senetlerinin yukarı yönlü grafik çizmeye başladığını belirterek, bu kazanımların hafta içerisinde sürmeye devam edeceğini ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder