31 Ekim 2016 Pazartesi

29 Ekim 2016 Bayram Tatili Sonrası BIST Hangi Yönde Seyrediyor? (Borsa nasıl oynanır)

29 Ekim 2016 Bayram Tatili Sonrası BIST Hangi Yönde Seyrediyor?Borsa İstanbul, 29 Ekim 2016 Cumhuriyet Bayramı tatilinin ardından yeni işlem haftasına hangi yönde başlangıç gerçekleştirdi? Borsa İstanbul’da yaşanan gelişmeler ve tüm merak edilenler haberimizin devamında;

Dolardaki yükselişin baskısı altında kalan Borsa İstanbul, yeni işlem haftasına kazanımlarla başlangıç gerçekleştirdi. Hatırlanacağı üzere Cuma günkü işlemlerde, Musul’a yönelik askeri operasyonların hız kazanacağı ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) yıl bitmeden faiz artırımına gideceğine yönelik beklentilerin artmasına bağlı olarak Dolar/TL rekor üzerine rekor kırmıştı. En son olarak Dolar/TL paritesi, 3.1265 seviyesine kadar tırmanmıştı. Dolardaki yükselişin baskısı altında kalan Borsa İstanbul, güne yüzde 0.19 oranında düşüşle 78.593 puan seviyesinden başlangıç gerçekleştirmişti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili nedeniyle yarım gün yapılan işlemlerde Borsa İstanbul günü yüzde 0.52 oranında düşüşle 78.332 seviyesinden tamamlamıştı. Detayların yer aldığı haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni işlem haftasına ise Borsa İstanbul, Dolar/TL paritesinde gevşemelerin görülebileceği beklentilerine bağlı olarak yüzde 0.29 oranında yükselişle 78.558 seviyesinden başlangıç gerçekleştirdi. Dolar/TL’de gevşemelerin görülebileceği yönündeki beklentinin temeli ise FED’in Çarşamba günü gerçekleştireceği Kasım toplantısı. Toplantı öncesi beklentiler, FED’in faiz artırımını pas geçmesi yönünde. Bu beklentiye paralel olarak doların, küresel çapta bir miktar zayıflaması bekleniyor.

Piyasalar, Clinton haberleri ile tedirgin!

Bilindiği üzere piyasaların bu işlem haftasında odaklandığı diğer bir gelişme ise Donald Trump ile Hillary Clinton arasında gerçekleşecek olan başkanlık seçimi. Seçim öncesi üç adet münazara gerçekleştirilmişti. Münazara sonuçlarının tamamında piyasalar, Clinton’un galip geldiği görüşündelerdi. Yaşanan bu gelişmelerin yanı sıra adayların düzenlediği seçim çalışmaları ve yürüttükleri kampanyalar sonucunda düzenlenen anketlere göre; Clinton, Trump’a karşı yaklaşık 9 puan fark açtı.

Ancak seçimin gerçekleşmesine sayılı günler kala Clinton cephesinde, oldukça önemli gelişmeler yaşanıyor. FBI yaptığı açıklamada; Clinton’un resmi e-posta adresi yerine kişisel hesabını kullandığı yönünde yeni bilgilerin ellerine ulaştığını ve bu doğrultuda soruşturmanın yeniden başlatıldığını dile getirdi. Hatırlanacağı üzere soruşturma daha önceleri, yeterli bilgi ve kanıt olmadığından dolayı kapanmıştı. Soruşturmanın yeniden başlatılmasının ardından piyasalarda, seçime yönelik endişelere bağlı olarak tedirginlikler görülmeye başladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder