19 Ekim 2016 Çarşamba

Çin’in Üçüncü Çeyrek Büyüme Verileri Asya Hisselerini Nasıl Etkiledi? (Borsa nasıl oynanır)

Çin’in Üçüncü Çeyrek Büyüme Verileri Asya Hisselerini Nasıl Etkiledi?Haftanın üçüncü işlem gününde Çin’de açıklanan yılın 3. çeyrek büyüme verileri hangi düzeyde açıklandı ve veriler, Asya hisse senetlerini hangi yönde etkiledi? Asya hisse senetlerinde yaşanan gelişmeler ve günlük seyir haberimizde;

Asya hisse senetleri, dün yaşadığı düşüşlerin ardından haftanın üçüncü işlem gününe kazanımlarla başlangıç gerçekleştirdi. Hatırlanacağı üzere geçen günkü işlemlerde FED’in faiz artırımına gideceğine yönelik kanının bir miktar zayıflaması, Asya hisse senetlerinin değer kayıpları yaşamasına neden olmuştu. Ancak Asya hisse senetleri bugünkü işlemlerde yönünü yukarı çevirdi ve yükselişe geçti. Asya hisse senetlerinin tırmanışa geçmesini sağlayan en önemli gelişme ise Çin’de açıklanan yılın üçüncü çeyrek büyüme verileriydi. Asya bölgesinin en büyük ekonomisinde açıklanan verilere göre; istikrarlı seyrin korunduğu açıkça görüldü. Ekonomistlerin beklentilerinin karşılandığı veriler, hisse senetlerini pozitif yönde etkiledi.

Çin’de açıklanan verilerin ardından, Asya bölgesinin gösterge endeksi olan MSCI Asya Pasifik Endeksi, haftanın üçüncü işlem gününde yüzde 0,3 oranında yükseldi ve Tokyo saati ile 11.31’de 139,75 puan seviyesine kadar tırmandı. Japonya’da işlem gören Topix Endeksi ise Çin verilerinden destek buldu ve kayıplarını geri aldıktan sonra yüzde 0,2 oranında değer kazandı. Ayrıca yen bugünkü işlemlerde dolar karşısında 103,83 seviyesinde seyretti.

Güney Kore’de işlem gören Kospi Endeksi yüzde 0,3 oranında tırmanırken, Yeni Zelanda’da işlem gören S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0,1 yükseldi. Avustralya’da işlem gören S&P/ASX 200 Endeksi haftanın üçüncü işlem gününde yüzde 0,4 oranında tırmanırken, Hong Kong’da işlem gören Hang Seng Endeksi yüzde 0,2 oranında düştü. Son olarak ise Çin’de işlem gören Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,3 oranında yükseldi.

Sydney’de CMC Markets Baş Piyasa Analisti Michael McCarthy, Asya hisse senetlerinde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak oldukça önemli açıklamalarda bulundu. McCarthy yaptığı değerlendirmede; Çin ekonomisinin istikrarı teyit ettiğini belirterek, beklentilerin büyük oranda karşılandığını söyledi. Açıklamalarının devamında ise McCarthy, Asya hisselerinin bu verilerden önemli ölçüde destek bulduğunu ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder