21 Ekim 2016 Cuma

TCMB’nin 2016 Ekim Toplantısı Borsa İstanbul’u Nasıl Etkiledi? (Borsa nasıl oynanır)

TCMB’nin 2016 Ekim Toplantısı Borsa İstanbul’u Nasıl Etkiledi?Dün sonuçlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Ekim toplantısı sonrası Borsa İstanbul’un seyri hangi yönde oldu? Borsa İstanbul’un bugünkü seyri ve tüm merak edilenler haberimizin devamında;

Yurt içi piyasaların büyük bir merakla beklediği, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Ekim ayına ilişkin toplantısı, dün TSİ 14.00’da sonuçlandı. Toplantı öncesi ekonomistler, faiz indirimi konusunda ikiye bölünmüşlerdi. Ekonomistlerin bir kısmı yaptıkları açıklamalarda; TCMB’nin faiz indirimine devam edeceğini belirterek, dolardaki güçlenmenin sadeleşme sürecine etki etmeyeceğini söylemişlerdi. Ekonomistlerin diğer kısmı ise dolardaki güçlenmenin TCMB’nin faiz indirim kararını etkileyeceğini ve ihtiyatlı duruşun son bulacağını dile getirmişlerdi.

Ekonomistlerin büyük bir kısmı yanıldı ve TCMB dün gerçekleştirilen Ekim toplantısında faiz indirimini pas geçti. Bu doğrultuda TCMB; marjinal fonlama oranını yüzde 8.25, politika faizini yüzde 7.50 ve borçlanma faizini de yüzde 7.25 seviyesinde sabit bıraktığını açıkladı. TCMB’nin faiz indirimini pas geçmesinin ardından Borsa İstanbul 79,300 direncini aşamadı ve sıkışık bir seyir izlemesinin ardından günü yüzde 0,05 artı puanla 79,252 seviyesinden sonlandırdı.

Haftanın son işlem gününe ise Borsa İstanbul yüzde 0,07 oranında yükselişle 79,310 seviyesinden başladı. Cemil Ertem ise ekonomi gündemini değerlendirdiği açıklamasında; dolar kurunda görülen atakların spekülatif olduğunu belirterek, Türkiye’nin kuru sabit tutan bir politika izlemediğini söyledi. Açıklamalarının devamında ise Ertem, FED yöneticilerinin gidişat için net görüşe sahip olmadıklarını dile getirdi.

Analistler ne diyor?

Borsa İstanbul’un seyri ile ilgili olarak analistler yaptıkları değerlendirmelerde; teknik olarak 79,200 seviyesinin üzerinde kapattığını belirterek, alımların devam etmesi halinde 80,000 ve 81,000 seviyelerinin görülebileceğini dile getirdiler. Açıklamalarının devamında ise analistler, Borsa İstanbul’un seyrinde görülecek olası gevşemelerle 78,200 seviyesinin takip edilebileceğini ifade ettiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder