20 Ekim 2016 Perşembe

TCMB’nin 2016 Ekim Toplantısı Öncesi BIST Yükselişine Devam Ediyor (Borsa nasıl oynanır)

TCMB’nin 2016 Ekim Toplantısı Öncesi BIST Yükselişine Devam EdiyorTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün gerçekleşecek olan Ekim ayına ilişkin PPK toplantısı öncesi Borsa İstanbul güne yükselişle başlangıç gerçekleştirdi. Borsa İstanbul’un bugünkü seyri ve merak edilenler haberimizin devamında;

Borsa İstanbul hafta başından bu yana yaşadığı kazanımlara, haftanın dördüncü işlem gününde de kaldığı yerden devam ediyor. Borsa İstanbul’un bu haftaki yükselişlerinin temel nedeni ise kurumların açıkladığı yılın üçüncü çeyreğine ilişkin bilançolar. Verilerin ekonomistlerin beklentilerinden iyi gelmesi, Borsa İstanbul’un yukarı yönlü seyrini sürdürmesini sağlıyor. Haftanın dördüncü işlem gününe de Borsa İstanbul, yükselişle başlangıç gerçekleştirdi. Borsa İstanbul’un güne kazanımlarla başlamasındaki neden ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün gerçekleştireceği Ekim ayına ilişkin PPK toplantısında faiz indirimini pas geçeceği yönündeki beklentinin giderek artması oldu.

Hatırlanacağı üzere dün Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut, TCMB toplantısı öncesi kamuoyuna önemli açıklamalarda bulunmuştu. Bulut yaptığı açıklamada; TCMB’nin illa faiz indirimine gitme zorunluluğu olmadığını belirtmiş ve gerekirse faiz indiriminin bu toplantıda pas geçilebileceğini dile getirmişti. Bulut’un açıklamalarının ardından piyasalardaki faiz indirimi kanısı giderek zayıflamış oldu. Yaşanan bu gelişmelerin ardından ise Borsa İstanbul haftanın dördüncü işlem gününe 145,47 puan artışla 79,355 puan seviyesinden başlangıç gerçekleştirdi.

TCMB öncesi uzmanlar ikiye bölündü!

TCMB’nin Ekim toplantısı öncesi uzmanlar, faiz indirimi kararına yönelik ikiye bölünmüş durumdalar. Bir kesim, Mayıs ayından bu yana uygulanan faiz indirimi kararı ve sadeleşme sürecinin bugün gerçekleştirilecek toplantıda da devam edeceğini belirterek, üst koridorda 25 baz puan indirim kararı geleceğini dile getirmekteler. Ancak diğer kesim yaptığı açıklamalarda, faiz indiriminin bugünkü toplantıda pas geçileceğini söylüyorlar. Faiz indiriminin pas geçilmesindeki gerekçe olarak ise uzmanlar, Dolar/TL paritesinde görülen rekor seviyelerin etkisinin olduğunu ve TCMB’nin yeni bir rekor riskine karşı sadeleşme sürecine son vereceğini ifade ediyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder