3 Ekim 2016 Pazartesi

Borsada Riskleri Arttıran 10 Etken (Borsa nasıl oynanır)

Borsada Riskleri Arttıran 10 EtkenEğer borsada yatırım yapmak istiyor ve belli bir kazanç elde etmeyi hayal ediyorsanız; bilmeniz gereken oldukça önemli bir konu vardır: Riskler!

Borsada yatırım yaparken risklerin var olduğunu hiçbir zaman unutmamalısınız. Yani birçok kişi, parasını borsaya yatırıp, birkaç işlem yaparak iyi bir para kazanacağınızı düşünür. Ama bunu nasıl yapacağını bilmezken, risklerin var olduğundan da bihaber olabilir. Deneyimli ve borsayı tanıyan kişiler ise risklerin var olduğunu bilirler ve engellemek için nasıl bir yol izlemeleri gerektiği üzerine stratejiler geliştirirler. İşte siz de borsadan para kazanmak istiyorsanız bu deneyimli kişiler gibi hareket etmelisiniz.

Paranızı Nasıl Değerlendireceğinizi Risk Almadan Hemen Öğrenin!
Bilgi Almak için Tıklayın.

Paranın söz konusu olduğu her işlemde bile çeşitli riskler bulunur. Ama usta bir esnaf gibi bu riskleri, sınırlandırabilir ve engelleyebilirsiniz. Bunların yanında çeşitli etkenlerle riskleri arttırabilir ve paranızı kaybedebilirsiniz. Eğer başarılı bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirerek para kazanmak istiyorsanız belli bir eğitim sürecinden geçmeniz, en iyi yol olacaktır. Bu eğitimler sayesinde hem borsada nasıl işlem yapacağınızı öğrenebilirsiniz hem de risklerle nasıl baş edeceğinizi görebilirsiniz.

Şimdi borsada riskleri arttıran etkenlere ve bu riskleri sınırlandırmak için yapmanız gerekenlere, hep birlikte göz atalım:

Borsayı Tanımadan İşlem Yapmak

Borsayı Tanımadan İşlem YapmakYapacağınız en büyük hatalardan birisi, borsayı tanımadan işlem yapmaya kalkmaktır. Bu durumda riskleri, tavan yaptırırsınız ve kazanmayı beklerken kaybedersiniz. Herhangi bir işi yapmak için önce nasıl yapıldığını bilmeniz gerekiyor, değil mi? Borsada da aynı şekildedir ve belli bir eğitim almadan başarılı olmazsınız. Alacağınız eğitimlerle birlikte borsada nasıl işlem yapacağınızı öğrenirken, riskleri de tanırsınız ve engellemek için neler yapmanız gerektiği hakkında fikir sahibi olursunuz.

ÜCRETSİZ EĞİTİM ALMAK İÇİN TIKLAYIN!

Borsada, piyasanın nasıl işlediğini ve yatırımların mantığını anlamadan başarılı olmanız pek mümkün değildir. Borsadan para kazanıldığını duyduğunuz zaman atmanız gereken ilk adım, araştırmak olmalıdır. Nasıl oluyor da para kazandırıyor, kar etmek için neler yapmak gerekiyor gibi konuları araştırarak kendinizi geliştirmelisiniz. Yatırım araçlarının nasıl alınıp satıldığından, risklerin nasıl engellendiğine kadar birçok konuyu; internet üzerinden yapacağınız araştırmalarla öğrenebilirsiniz. Günümüzde bu anlamda birçok olanağa sahipsiniz ve ücretsiz eğitim alma imkanınız bulunuyor.

Borsanın Acemisi Olduğunu Kabul Etmemek

Borsanın Acemisi Olduğunu Kabul EtmemekBorsada atacağınız ilk adımlarda, acemi olduğunuzu unutmamalısınız. Her şey bir yana, biriktirdiğiniz paranızı değerlendiriyorsunuz ve bunun vermiş olduğu psikolojik bir etki de var. Ne kadar iyi bilginiz olursa olsun, yapacağınız ilk işlemlerde acemi bir borsacı olursunuz. Bunu hiçbir zaman unutmamalısınız ve küçük adımlar atmalısınız. Borsaya girer girmez, gördüğünüz bir kazanç hareketi karşısında büyük oynamaya kalkarsanız kaybetme riskinizi arttırırsınız. Bu nedenle küçük adımlarla hareket etmek en iyisi olacaktır. Bu aşamada eksik olduğunuz noktaları daha rahat görürsünüz ve psikolojik olarak da kendinizi rahatlatmış olursunuz.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN!

Borsanın acemisi olmak kötü bir şey değildir. Önemli olan bu acemilikten minimum zararla kurtulabilmektir. Deneyiminizi geliştirebilmek için günümüzde sanal işlemler yapabiliyorsunuz. Yani gerçek parayla değil, bir oyunda olduğu gibi size tanımlanan sanal para ile al – sat işlemleri yapabildiğiniz platformlar bulunuyor. Bunların bir oyun olduğunu düşünebilirsiniz; ama ‘nasıl olsa kendi paramı kaybetmiyorum’ diyerek hafife almamalısınız. Sizi geliştirecek en iyi yollardan birisi olduğunu düşünmeli ve sanki gerçek parayla işlem yapıyormuş gibi düşünmelisiniz. Böylece borsada meydana gelen dalgalanmalar karşısında nasıl hareket edildiğini risk almadan öğrenmiş olursunuz. Acemiler için hazırlamış olduğumuz özel borsa dosyasına göz atmak için tıklayın.

Piyasa Takibi Yapmamak

Piyasa Takibi YapmamakBorsada işlem yapıyorsanız gözünüz kulağınız haberlerde, açıklanan ekonomik verilerde, yapılan konuşmalarda olmalıdır. Piyasa takibi yapmadan, doğru al – sat kararları alabilmeniz pek mümkün değildir. Bir yatırım aracında meydana gelecek değişimleri, öngörebilmek ve pozisyonunuzu buna göre alabilmek için mutlaka piyasa takibi yapmayı öğrenmelisiniz. Borsada piyasa takibi yapmak, birçok kişi için oldukça sıkıcıdır; ama yaptığınız işlemlerdeki riskleri minimum düzeye indirmek için oldukça gereklidir.

Piyasa takibi konusunda başarılı olabilmek için planlı bir şekilde ilerlemeniz gerekmektedir. Yani kendinize bir program yapmalı ve açıklanacak ekonomik verileri, haberleri, konuşmaları takip etmelisiniz. Böylece hem işlerin karışmasını engellersiniz hem de planlı bir şekilde hareket ettiğiniz için hiçbir şeyi gözden kaçırmadan pozisyon alabilirsiniz.

Tek Bir Yatırım Aracıyla İşlem Yapmak

Tek Bir Yatırım Aracıyla İşlem YapmakBorsada tüm paranızı tek bir yatırım aracına yatırırsanız hepsini kaybetme riskiyle karşı karşıya gelirsiniz. Çünkü fiyatlarda sürekli bir dalgalanma meydana gelmektedir ve bu durumda gözden kaçırdığınız bir hareket oluşursa telafisi olmayan kayıplar yaşayabilirsiniz. Borsada hem para hem de risk yönetimi konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Aynı zamanda bu iki konunun birbiri ile ilişkili olduğunu da bilmelisiniz. Paranızı en iyi şekilde yönetirken, karşılaşabileceğiniz riskleri de göz önünde bulundurmalısınız.

Paranızı tek bir yatırım aracıyla değerlendirmek yerine, farklı yatırım araçlarından oluşan bir portföye yatırmak en doğrusu olacaktır. Aynı zamanda tek seferde alım yerine kademeli bir alım yapmak; farklı fiyat seviyelerini değerlendirmenizi, daha yüksek bir kar eldesini ve riskleri engellemeyi sağlar. Bu nedenle stratejilerinizi buna uygun bir şekilde oluşturmalı ve yatırım araçlarını iyi bir şekilde tanımalısınız. Her yatırım aracının kendine özgü bir özelliği vardır ve bunlardan faydalanarak kazancınızı arttırabilir, riskleri azaltabilirsiniz. Borsada portföy nasıl oluşturulur buradan öğrenebilirsiniz.

Tanınmayan Sektörlere Yatırım Yapmak

Tanınmayan Sektörlere Yatırım YapmakBorsada işlem gören hisse senetlerinin, belli bir sektöre ve şirkete ait olduğunu biliyorsunuz, değil mi? Peki, bu sektörlerde ve şirketlerde yaşanan gelişmelerin, hisse senetlerini etkileyeceğini de biliyor musunuz? Borsada hisse senetlerinin, bunlara göre fiyatlandığını bilmiyorsanız mutlaka bir eğitime ihtiyacınız var demektir. Tüm bunların yanında herkesin ilgilendiği bir sektör vardır. Daha önce kendinizi herhangi bir sektöre daha yakın hissetmemiş olabilirsiniz. Bunu bilmenin en iyi yolu ise bir dergi standının önünden geçerken, gözünüze ilk çarpan kapaktır. Bir otomobil düşkünü, ilk olarak bununla ilgili bir kapağa takılacaktır. Peki, bu neden önemli?

Hemen açıklayalım; hakkında bilgi sahibi olduğunuz sektörlere yatırım yaparak çok daha başarılı olursunuz. Risklerin artmasına neden olduğu nokta ise sırf kazandırıyor diye bir sektöre yatırım yapmaktır. Yani siz otomotiv sektörüyle ilgili gelişmeleri hiç anlamıyor olabilirsiniz; ama otomotiv sektörünün bu yıl kazançlı olduğunu duyduğunuz için hisse senetlerine yatırım yapmak, risklerinizi arttırabilir. Bunun yerine hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunuz ve yaşanan gelişmelere anlam verebildiğiniz sektörlere yatırım yaparak çok daha iyi bir kazanç elde edebilirsiniz. Örneğin; bir çiftçinin, tarım sektörüne ait hisselerle; galericinin ise otomotiv sektörüne ait hisselerle ilgilenmesi çok daha iyi sonuçlar doğurmaktadır.

Sürü Psikolojisiyle Hareket Etmek

Sürü Psikolojisiyle Hareket EtmekBorsada riskleri arttırmak ve kaybetmek istiyorsanız başkaları nasıl hareket ediyorsa siz de öyle hareket edin! Çoğunluk satışa geçti diye siz de satış yapın; başkaları almaya başladı diye siz de alım yapın. Evet, borsada sürü psikolojiyle hareket ettiğiniz sürece kaybedersiniz. Amacınız, para kaybetmese böyle hareket edebilirsiniz. Ama kazanmak istiyorsanız; yapacağınız alım ve satım işlemlerinin gerçekçi nedenlere bağlı olması gerekmektedir.

Borsada yatırım yaparak para kazanmak istiyorsanız mutlaka attığınız adımların bir nedeni olmalıdır. ‘Şu nedenden dolayı bu miktarda alım yapacağım’ diyebilmelisiniz. Başkalarına nedensizce ayak uydurmak, kaybetmek için işlem yapmanız demektir. Bu nedenle bilgileriniz ve araştırmalarınız dahilde kararlar almalı ve başkalarına aldırış etmeden işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz.

Strateji Hırsızlığı Yapmak

Strateji Hırsızlığı YapmakEğer borsada, kazanan bir kişinin stratejilerini uygulayarak başarılı olabileceğinizi düşünüyorsanız yanılırsınız. Yani ‘A kişisi borsada kazanıyor, onun izlediği yolu izleyerek ben de kazanırım’ şeklinde bir düşünceyle hareket etmemelisiniz. Çünkü o kişinin piyasayı nasıl yorumladığını, hangi açıdan gördüğünü ve yatırım amacının ne olduğunu bilmiyorsunuz. Siz tamamen kendi düşünceleriniz, yatırım amacınız ve piyasalardan edindiğiniz bilgiler dahilinde bir yol belirlemelisiniz. Kendi stratejinizi yaratmanız ve buna bağlı olarak planlı bir şekilde ilerlemeniz gerekmektedir. Borsada para kazandıracak stratejiler ve uygulanması gereken teknikler için buraya tıklayın.

Borsa stratejilerini, sizi istediğiniz sonuca götürecek yol olarak görmelisiniz. Herkes için farklı bir yol olduğunu unutmamalısınız. Sizin borsada yatırım yapmaya karar verirken aklınızdaki nedenlere uygun bir stratejiniz olmalıdır. Para kazanmak bir amaç değildir; izleyeceğiniz yolun sonucunda elde edeceğiniz başarıdır. Amaç, para kazanmak için izlenecek yoldur. Örneğin; üniversite öğrencilerinin birçoğunun amacı mezun olmaktır; ama mezun olduktan sonra işsizlik, ne yapacağını bilememek gibi tüm gerçekler ortaya çıkar. Borsada da aynı şekildedir. Sizi para kazanmaya götürecek yolu belirlemeden iyi sonuçlar elde edemezsiniz.

Seans İçinde Karar Almak

Seans İçinde Karar AlmakBorsada alım – satım kararlarınızı, seans içinde almamanız gerekiyor. Seans içinde sürekli bir hareket ve değişkenlik varken karar verebilmek zordur. Objektif kararlar alabilmek için sakin kafayla düşünmeniz ve elinizdeki verileri değerlendirebilmeniz gerekiyor. Borsada yapacağınız işlemlerin kararını verebilmek için öncesinde bir çalışma yapmanız gerekiyor. Analizler, piyasa takibi ve gündem yorumları gibi konuları ele aldıktan sonra kararınızı vermeniz, çok daha sağlıklı kararlar elde edebilmenizi sağlayacaktır. Seans içinde alacağınız kararlarda ise atladığınız noktalar olabilir ve bu nedenle riskleri arttırarak kayıp yaşayabilirsiniz.

Tepe ve Dip Noktalarını Beklemek

Tepe ve Dip Noktalarını BeklemekAlım – satımını yapmak istediğiniz yatırım araçlarının, tepe ve dip noktalarını beklemek de borsada riskleri arttıran etkenlerdendir. Bu seviyelerden işlem yapmak, beklenmedik kırılmaların meydana gelmesine neden olabilir. Bu durumda da fiyatın artık yükselecek veya düşecek olduğu zamanlarda, bir kırılmanın meydana gelerek hareketin değişmeden devam etmesi nedeniyle kaybedeceksiniz. Destek veya direnç noktalarının kırılması durumuyla karşılaşmak olasıdır. Bu nedenle tepe ve dip noktalarından alım – satım yapmayı beklemek yerine farklı seviyeleri değerlendirerek işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz.

Yapılan Hataları Görmezden Gelmek

Yapılan Hataları Görmezden GelmekEğer borsada yaptığınız birkaç işlemden kayıp yaşadıysanız geri dönüp nerede hata yaptığınızı bulmalısınız. Kayıp yaşamanıza neden olan hataların neler olduğunu öğrenerek yeniden aynı sebeple kaybetmemiş olursunuz. Ama yaptığınız hataları görmezden gelirseniz; gelecek işlemlerinizde tekrarlarsınız ve kazanmak yerine kaybetmeyi tercih edersiniz. Borsada hata yapmanız kötü değildir; ama bu hatalardan ders almıyorsanız kaybetmeye de mahkumsunuz demektir. Yaşadığınız kayıplar karşısında kendinizi eksik olduğunuz noktalarda geliştirerek, ilerleyen işlemlerde çok daha başarılı olabilirsiniz. Borsada en sık tekrarlanan ve yapılan hatalar için buraya tıklayın.

Borsada sakin ve sabırlı bir şekilde ilerlemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Yaşanan kayıplar karşısında hırs yapmak yerine, eksiklerinizi gidermek ve ders almak sizi geliştirecektir. Gözünüzü para kazanma hırsıyla kapatarak ilerlediğiniz sürece başarının sizden uzak olacağını unutmamalısınız. Planlı ve istikrarlı bir şekilde, sürekli kendinizi geliştirerek, piyasada yaşananlardan haberdar olarak hareket ettiğinizde, birikimlerinizi kazançlı şekillerde değerlendirebilirsiniz. Böylece geleceğinize çok daha başarılı bir şekilde yatırım yapmış olacağınızı da unutmamalısınız.

Ücretsiz eğitim almak ve demo hesap indirmek için tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder