31 Ekim 2016 Pazartesi

Avrupa Hisseleri Şubat’tan Beri En Uzun Düşüş Trendine Neden Girdi? (Borsa nasıl oynanır)

Avrupa Hisseleri Şubat’tan Beri En Uzun Düşüş Trendine Neden Girdi?Avrupa hisse senetleri, yaşadığı düşüşlerin ardından Şubat ayından bu yana görülen en uzun düşüş trendine girdi. Peki, Avrupa hisse senetlerinde görülen bu düşüşlerin temel nedeni ne? Tüm merak edilenler haberimizde;

Avrupa hisse senetleri, yeni işlem haftasına da kayıplarla başlangıç gerçekleştirdiler. Avrupa hisse senetlerinde görülen değer kayıplarının birçok nedeni bulunmakta. Bunlardan ilki; Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikasında sıkılaşmaya gideceğine yönelik beklentiler. Ancak son günlerde Avrupa hisse senetlerinde görülen kayıpların nedeni; şirketlerin açıkladığı bilançoların, beklentilerin altında kalması ve 8 Kasım tarihinde ABD’de gerçekleşecek olan başkanlık seçimi öncesi oluşan endişe ortamı.

ABD seçimlerinde, Clinton’un galip görüleceği ve FED’in yıl bitmeden faiz artırımına gideceği beklentileri, dolar piyasasının giderek güçlenmesini sağlarken, küresel hisse senetlerinin dibe çekilmesine neden oluyor. Avrupa hisse senetlerinin değer kayıpları yaşamasındaki diğer bir neden ise OPEC’in petrol üretiminde kısıntıya gidip gitmeyeceği konusundaki belirsizliğin, petrol fiyatlarını dibe çekmesi. Petrol fiyatlarında görülen düşüşlere bağlı olarak enerji hisse senetlerinin dibe çekilmesi, Avrupa borsalarının Şubat ayından beri en uzun düşüş trendine girmesine neden oluyor.

Avrupa bölgesinin gösterge endeksi olan Stoxx Europe 600 Endeksi, haftanın ilk işlem gününde yüzde 0.3 oranında değer kaybetti. Ekim ayının tamamına bakıldığında ise endeks yüzde 1 oranında ekside seyrediyor. Bank of America Corp. verileri doğrultusunda; Avrupa bölgesinde hisse senedi fonlarından 38. haftada da çıkışların sürdüğü görüldü. İngiltere’de işlem gören FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3 oranında gerilerken, Almanya’da işlem gören DAX Endeksi yüzde 0.4 oranında düştü. Fransa’da işlem gören CAC 40 Endeksi ise haftanın ilk işlem gününde yüzde 0.5 oranında değer kaybı yaşadı. BP ve Tullow Oil hisseleri, OPEC’in petrol üretimini dondurup dondurmayacağına yönelik net bir tavır takınmamasından dolayı yüzde 1 oranında değer kaybettiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder