14 Ekim 2016 Cuma

BIST 2016 Ekim’in İkinci Haftasını Nasıl Sonlandırıyor? (Borsa nasıl oynanır)

BIST 2016 Ekim’in İkinci Haftasını Nasıl Sonlandırıyor?Borsa İstanbul, Ekim ayının ikinci haftasını hangi yönde tamamlıyor? Borsa İstanbul’da yaşanan gelişmeler ve merak edilenler haberimizin devamında;

Borsa İstanbul haftanın başından bu yana oldukça dalgalı bir grafik çiziyor. Borsa İstanbul’un dalgalanmasındaki temel nedenler ise Türk lirasının dolar karşısında yaşadığı sert düşüşler ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına gideceğine yönelik küresel piyasalarda oluşan kanı. Bilindiği üzere piyasalar bu işlem haftasına, yurt içinde yaşanan politik gelişmelerin etkisiyle başlangıç gerçekleştirmişlerdi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kamuoyuna yaptığı açıklamada; FETÖ mensuplarına yönelik operasyonların hız kesmeden devam ettiğini belirterek, OHAL’in üç ay süreyle uzatıldığını dile getirmişti. OHAL açıklamalarının ardından Borsa İstanbul, sert düşüşler yaşamıştı. OHAL’in, Borsa İstanbul üzerindeki etkilerini detaylı olarak bu yazımızda bulabilirsiniz.

Hafta içerisinde ise Borsa İstanbul’un seyrini belirleyen gelişme; Dolar/TL paritesindeki dalgalı grafikti. Hatırlanacağı üzere dünkü işlemlere Borsa İstanbul, başkanlık tartışmalarının gölgesinde yatay bir başlangıç gerçekleştirmişti. Bora İstanbul’un geçen güne hangi yönde başlangıç gerçekleştirdiğine buradan ulaşabilirsiniz. Güne yatay bir başlangıç gerçekleştirmesine rağmen Borsa İstanbul, öğle saatlerinde yönünü aşağıya çevirdi ve sert düşüşler yaşadı. Borsa İstanbul’un dünkü düşüşlerin temel nedeni, Dolar/TL’nin tarihi rekoru kırmasıydı. FED’in Eylül ayına ilişkin açıklanan tutanaklarında; bazı üyelerin faiz artırımını savunması, Dolar/TL’nin gün içerisinde 3,11 seviyesini aşmasına ve rekor kırmasına neden oldu.

Türk lirasındaki değer kayıplarının baskısı altında kalan Borsa İstanbul, günü yüzde 0,84 oranında düşüşle 76,810 seviyesinden tamamlamıştı. Haftanın son işlem gününe ise Borsa İstanbul, kazanımlarla başlangıç gerçekleştirdi. Borsa İstanbul’un güne yükselişle başlamasındaki neden ise Çin’de açıklanan ihracat verileriydi. Ekonomistlerin beklentilerinin oldukça altında açıklanan veri sonrası gelişen piyasalar, pozitif yönde etkilendiler. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Borsa İstanbul güne yüzde 0,37 oranında yükselişle 77,091 seviyesinden başlangıç gerçekleştirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder