18 Ekim 2016 Salı

Fischer’ın Açıklamalarının Ardından BIST Yükselişe Geçti (Borsa nasıl oynanır)

Fischer’ın Açıklamalarının Ardından BIST Yükselişe GeçtiBorsa İstanbul, ABD Merkez Bankası’nın (FED) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’ın açıklamalarından destek buldu ve yükselişe geçmeyi başardı. Borsa İstanbul’un bugünkü seyri ve tüm merak edilenler haberimizde;

Borsa İstanbul haftaya kayıplarla başlangıç gerçekleştirmesinin ardından haftanın ikinci işlem gününde yönünü yukarıya çevirdi ve yükselişe geçmeyi başardı. Hatırlanacağı üzere geçen günkü işlemlerde Borsa İstanbul “savaş” endişesine bağlı olarak sert düşüşler yaşamıştı. Koalisyon güçleriyle birlikte Türkiye’nin de dahil olduğu Musul operasyonu, küresel piyasaları olduğu gibi yurt içi piyasaları da bir hayli tedirgin etmeye devam ediyor. Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından Borsa İstanbul dünü yüzde 0,15 eksi puanla 77,437 seviyesinden sonlandırmıştı. Borsa İstanbul’un geçen günkü seyrini detaylı olarak bu yazımızda bulabilirsiniz.

Haftanın ikinci işlem gününe ise Borsa İstanbul kazanımlarla başlangıç gerçekleştirdi. Borsa İstanbul’un yükselişe geçmesini sağlayan en önemli gelişme; ABD Merkez Bankası’nın (FED) Başkan Yardımcısı görevinde olan Stanley Fischer’ın yaptığı açıklamalardı. Hepimizin büyük bir dikkatle takip ettiği üzere, FED yılın başından bu yana gerçekleştirdiği toplantıların tamamında faizleri yüzde 0,25 ile 0,50 aralığında sabit tutuyor. FED’in faiz artırımını sürekli pas geçmesinin ardından ise banka yönetimden gelen açıklamalar da ayrı bir öneme sahip oluyor. Bu durumun temel nedeni ise faiz politikasıyla ilgili bir ipucunun görülüp görülemeyeceği.

Fischer yaptığı açıklamada; düşük faiz oranlarının ekonomik resesyona neden olabileceğini belirterek, uygulanmakta olan bu politikanın ekonomiyi olumsuz şoklara karşı savunmasız bırakmaya yettiğini ve aynı zamanda finansal kurumların sermaye tamponlarını kuvvetlendirmesini zorlaştırdığını dile getirdi. Açıklamalarının devamında ise Fischer, yaşanan bu gelişmelerin, ABD’de finansal istikrarı tehdit ettiğini ifade etti. Fischer’ın açıklamalarından gelişmekte olan ülke borsaları pozitif yönde etkilendiler. Bu doğrultuda haftanın ikinci işlem gününe Borsa İstanbul yüzde 0,46 oranında yükselişle 77,796 puan seviyesinden başlangıç gerçekleştirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder