12 Ekim 2016 Çarşamba

Kral Endişesi Tayland Borsası’nı Dibe Çekti! (Borsa nasıl oynanır)

Kral Endişesi Tayland Borsası'nı Dibe Çekti!Kral Bhumibol Adulyajed’in sağlık durumuna ilişkin endişelerle Tayland Borsası dibe çekildi. Tayland Borsası’nda yaşanan değer kayıplarının oranı ve merak edilenler haberimizde;

Tayland Borsası haftanın üçüncü işlem gününde oldukça sert düşüşler yaşıyor. Tayland Borsası’nda görülen düşüşlerin başlıca sebebi ise kral endişesi. Tayland Kralı Bhumibol Adulyajed’in sağlık duruma bağlı endişeler son günlerde giderek artmış durumda. Bu endişelere bağlı olarak ise Tayland Borsası dibe çekiliyor. Bilindiği üzere Kral Adulyajed, tam 70 yıldır tahtta bulunuyor. 88 yaşında olan kralın sağlık durumu, her geçen gün giderek kötüleşiyor. Yıllardır yönetimde olan kralın sağlığından endişe duyan ülke halkı ise paniğe kapılmış durumda. Endişe ortamı kısa sürede borsada da etkisini gösterdi.

Tayland’da işlem gören SET Endeksi ve Tayland para birimi baht sert düşüşler yaşarken, yatırımcılar tedirginliğe kapılmış durumdalar. SET Endeksi, Bangkok’ta haftanın üçüncü işlem gününde saat 2.30 itibariyle yüzde 6,2 oranında oldukça sert bir düşüş gerçekleştirdi. Endeks yaşadığı değer kaybı sonrası, 2011 yılından bu yana en düşük seviyesine kadar geriledi. Kralın sağlık durumunun bu hafta giderek kötüleşmesine bağlı olarak SET Endeksi’nin haftalık bazdaki kayıpları ise yüzde 8,9’a kadar ulaşmış durumda. Tayland’ın para birimi olan baht ise haftanın üçüncü işlem gününde yüzde 0,1 oranında değer kaybı yaşadı. Böylelikle baht 35,486 seviyesine kadar gerilemiş oldu. Haftalık bazda bakıldığında ise baht yüzde 1,7 oranında değer kaybı yaşadı.

“Yabancı fonlar, ülkeyi terk ediyorlar”

Tayland Borsası Başkanı Kesara Manchusree, yaşanan gelişmelerle ilgili olarak görüş bildirdi. Manchusre yaptığı değerlendirmede, ülke piyasalarında görülen volatilitenin giderek arttığını belirterek, bu durum karşısında zor zamanlar geçirmeye başladıklarını dile getirdi. Açıklamalarının devamında ise Manchusre, bu işlem haftasının ilk iki gününde yabancı fonların, ülke tahvillerinden 426 milyon dolarlık çıkış gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder